svestky-v-akci

Švestky v akci

Podzim dýchá létu na záda, švestky dozrávají. Nechystáte-li se modrou úrodu okamžitě sníst nebo zkapalnit, máme pro vás pár tipů. Třeba se vám budou hodit.
A proč právě švestky? Švestky jsou zdrojem vitamínů B, mají vysoký podíl vlákniny. Z minerálů obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou významným přírodním projímadlem, působí na vyplavování vody z organismu a ve střevech vážou nadbytečné tuky. Vhodné jsou při nemocech ledvin, jater, dny nebo i revmatismu. A navíc jsou výborné!

Sušené švestky

Sušené švestky aneb zdravá varianta mlsání.

Ingredience: zralé švestky

Postup
Zralé švestky umyjeme a osušíme. Každou švestku rozpůlíme a vypeckujeme. Jsou-li švestky menší, můžeme je jen naříznout, vytáhnout pecku a sušit v celku. Takto se nám budou hodit na Švestky s mandlí, viz náš poslední recept. Švestky rozložíme do sušičky slupkou dolů a zapneme program pro sušení ovoce. Délka sušení se bude lišit podle odrůdy a velikosti plodu a také podle výkonu sušičky, počítejme však s minimální dobou sušení 10 hodin. V průběhu sušení švestky kontrolujeme, přesušené se nedají jíst, málo usušené chytnou plíseň. Usušené švestky skladujeme na suchém a tmavém místě (pokud je hned nesníme).

Švestkový kompot

Klasický švestkový kompot, díky kterému si v zimě vzpomenete na pozdní léto.

Ingredience: švestky, voda, cukr
Nálev: na 1 l vody 300 – 350 g cukru

Postup
Celé švestky dobře umyjeme a vkládáme do zavařovacích sklenic. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a ihned zavařujeme. V Omnia sklenicích postačí zavařovat 20 – 30 minut na 850C.

Švestky ve vlastní šťávě

Švestky ve vlasní šťávě zavařujeme do skleniček a používáme při pečení švestkových koláčů a nákypů v době, kdy už se stromy nemodrají.

Ingredience: švestky, trošku cukru písek, voda

Postup
Umyté švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Do sklenic Omnia ukládáme jednu na druhou – řezem dolů, slupkou nahoru. Švestky při ukládání mírně ocukrujeme, ale nemusíme. Do každé sklenice přidáme polévkovou lžíci vody, zavíčkujeme a můžeme zavařovat. Stačí 40 minut na 850C.

Švestková povidla

Nejlepší povidla jsou právě ta domácí, jsou totiž 100% švestková. Hodí se na chleba, do buchet, koláčů, knedlíků a jinde.

Ingredience: švestky, můžete přidat také vanilkový lusk, citrón a skořici

Postup
Dobře vyzrálé a sladké švestky vaříme buď s pekcami (tím zachováme dobrou jadernou příchuť a vůni) a poté propasírujeme nebo můžeme švestky rozpůlit, vypeckovat a umlít v mlýnku na maso. Povidla připravujeme v širokém hrnci a po celou dobu vaření důkladně mícháme. Povidla se rády připalují, tak pozor na to. Před koncem varu můžeme přidat aromata: vanilku, skořici a citrónovou kůru, ale nemusíme. Jakmile budou mít povidla tu správnou hustotu, horké  je naplníme do nahřátých skleničk a zavíčkujeme.

Švestky s mandlí – vánoční cukroví

Tento skvělý recept jsem obkoukala od maminky. A miluji ho nejen pro výbornou chuť, ale také pro jeho neuvěřitelně snadnou a rychlou přípravu.

Ingredience: sušené švestky, oloupané mandle, hořká čokoláda

Postup
Do každé usušené švestky zatlačíme oloupanou mandli. Trčí-li kousíček mandle, nevadí. Jakmile budme mít všechny švestky naplněné, obalíme je v rozpuštěné hořké čokoládě. Ztuhnout necháme na pečícím papíru nebo roštu. A máme hotovo! Před mlsnými jazýčky uschováme na chladném místě.