dyne-kam-se-podivas

Dýně kam se podíváš

 

 

Přinášíme vám pár osobně vyzkoušených receptů z dýní.
Snad vás v tomto podzimním čase potěší a zahřejí :) 

 

Dýňová polévka

1 ks dýně hokaido

1 ks cibule

4 stroužky česneku

smetana na vaření

kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer dle chut), může být i mražená

olej nebo máslo

vývar, polévkové koření

 

Dýni pečlivě omyjeme, vydlabeme polévkovou lžící dužinu se semeny (semena můžeme odložit , opražit a použít do polévky), záleží na vás, zda dýni budete loupat, pokud ji pečlivě očistíte, není to nutné. Očistíme kořenovou zeleninu. Dýni i zeleninu pokrájíme na kostičky, pozor u dýně to může jít ztuha :), ale námaha stojí za to.  

Ve větším hrnci rozpálíme olej nebo máslo a krátce na něm osmahneme cibulku, kterou jsme si pokrájeli na kostičky, přidáme dýni se zeleninou a restujeme asi 5 min. Přidáme prolistované stroužky česneku a promícháme.

Zalijeme horkou vodou a přidáme koření. Můžete zalít také vývarem. Necháme vařit do změknutí dýně a zeleniny, zpravidla půl hodiny. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem do jemného krému. Můžeme i propasírovat, ale pokud pečlivě rozmixujete, bude jemný i tak :).

Pro zjemnění přidejte smetanu na vaření a krátce povařte.

Navrch můžete polévku posypat orpaženými dýňovými semeny nebo na kostičky pokrájenou a osmahnutou houskou.

Polévka je jednoduchá a rychlá, nejpracnější je čištění a krájení dýně. V kořenění se prosím držte svých chutí, česneku může být více, nebo méně, dáváte-li polévku dětem. Pokud nemáte rádi polévkové koření, použijte čistý kuřecí či hovězí vývar.

 

 

Jedoduchá pečená dýně

1 ks dýně hokaido

olivový olej

koření dle chuti (grilovací koření, sůl, pepř, česnek, cibulka......)

pečící papír

 

Dýni pečlivě očistíme a zbavíme semen a dužiny. Nakrájíme ji i se slupkou na měsíčky nebo kostičky. Pokapeme olivovým olejem a posypeme oblíbeným kořením. Vše uložíme na plech pokrytý pečícím papírem. Pečeme 15-25 min v troubě při max. 180 st.C. Při pečení můžeme otáčet.

Hodí se jako příloha nebo i jen tak na mlsání s dobrým dipem :) 

Tip: s dýní můžete dát péct také omyté brambory na plátky

 

Dýňový čaj

Zbylo vám mnoho dužiny a nechcete ji vyhodit? 

Dužinu i se semeny (množství dle toho kolik čaje budete vařit, ale tak 0,5 l dužiny i se semeny na dvolitrovou konvici čaje, aby měl správnou chuť :). Dýňovou dužinu i se semeny vložíme do studené vody a na mírném plameni přivedeme k varu. Necháme provařit 20 min. Ihned scedíme na jemném sítku nebo přes plátýnko. Můžeme pít neochucené, nebo s trochou medu a kapkou citrónu. 

 

Tip: jedná se vlastně o vývar z dýně, který můžete použít také jako základ do zeleninových polévek či omáček

 

Existuje řada receptů z dýní, dýňové čatní, smoothie, dýňové zelí.... Zatím jsme vám přinesly ty, které náš tým artikul.cz osobně vyzkoušel. 

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Nechce se vám dýně použít k vaření? Halloween je za dveřmi. I u nás již zakotvilo oblíbené dlabání dýní u kterého se zabaví děti i dospělí.  S elektrickou svíčkou uprostřed by vám dýňové strašidýlko mělo vydržet minimálně do sv. Martina!